Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Κύπρο αποτελεί εκ των πραγμάτων μια υψηλού συμβολισμού επιβεβαίωση του αρραγές μετώπου, όπως η ίδια δήλωσε, μεταξύ Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ιδιαίτερα κομβικά κρίσιμο σημείο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε το γεγονός αυτό, οριοθετώντας μάλιστα το πλαίσιο των κατ’ ιδίαν συζητήσεων με την ελληνική αντιπροσωπεία αναφερόμενος στο Κυπριακό, στις προκλήσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τα ζητήματα που αφορούν στο μεταναστευτικό, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου σηκώνει η Κύπρος και η Ελλάδα, αλλά και στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία αποκλιμάκωσης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας απέναντι σε κράτη – μέλη της Ένωσης αλλά και αλλού.
Πρώτιστο ζήτημα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμεί να έχει ένα ηγετικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι να δημιουργήσει ένα μέτωπο πλήρους στήριξης των αρχών και αξιών που την διέπουν, αρχής γενόμενης από τον σεβασμό, την προστασία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην περίπτωση των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας του δικαίου της θάλασσας. Οι εξελίξεις αναμένονται να είναι ραγδαίες, με την έντονη διπλωματική κινητικότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα, όχι μόνο για τις ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά για την ευρύτερη δράση της στο Ιράκ, Συρία, Λιβύη και αλλού.
Η Τουρκία, φυσικά, στρατηγικά επέλεξε στο παρόν χρονικό ορόσημο, να αποκλιμακώσει τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, αποσύροντας το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρεις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της απέναντι στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ανανέωση των οδηγιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για το Μπαρμπαρός και το πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ που δραστηριοποιούνται εδώ και αρκετό καιρό στην Κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Δεδομένη, πέραν των πιο πάνω, θεωρείται η στήριξη της Ελλάδας στα Κυπριακά καλώς νοούμενα συμφέροντα. Η διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα μπορεί να ωφελεί στο παρόν στάδιο την Ελλάδα, όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της κρίσης που η Τουρκία ήθελε να δημιουργήσει, παραμένει, όμως, το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει με έντονο τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας πλήρη ασέβεια στο διεθνές δίκαιο.
Η επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδας ακολουθεί την περιοδία της στα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, την κυριότητα την οποία η Τουρκία πλέον αμφισβητεί. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο, τα μηνύματα που έχουν δοθεί αφορούν πρώτον στην διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο και της ιδιαίτερης σχέσης που έχουμε μεταξύ μας αλλά και την αναγκαιότητα επιλειτουργίας του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας απέναντι στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Ενόψει μάλιστα και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο θα συζητηθούν οι τουρκικές έκνομες ενέργειες, η αναγκαιότητα επιτείνεται και οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα εντείνονται.